Проект ”ARTEфакти – отворено образование“

В изпълнение на проект ”ARTEфакти – отворено образование“, финансиран от Фондация „Америка за България“, програма „Образователни програми и събития в Епископска базилика на Филипопол“ петокласници от 5 „в“ клас при ОУ „Васил Петлешков“ се запознаха с културното наследство и живота в античния раннохристиянски Филипопол чрез атрактивна разходка в Базиликата и интерактивна беседа.

Учениците се докоснаха до различните етапи, през които е преминал животът в античен Филипопол, как са изглеждали любимите за посещение места в нашия град като център на римската провинция Тракия и как е протичало ежедневието на обикновените хора. Чрез мултимедийна презентация петокласниците се пренесоха в късните векове на Римската империя, когато християнството вече тържествува. Император Константин Велики е издал Миланският едикт, с който обявява новата религия за равноправна на другите религии в империята. Учениците проследиха в мултимедийна възстановка как се разиграла прочутата битка на Константин Велики срещу Максенций при Малвийския мост, в която Константин печели, тъй като неговата войска влиза в боя с изобразени на щитовете си кръстове (христограми).

Ново преживяване за учениците беше да създадат свои реплики на мозайките като ги прекопират от оригиналните такива в Голямата базилика. В края на този наситен с емоции ден, ученици трябваше да създадат свое меню за рожден ден, използвайки римски ястия.

 

Posted in Новини.