179 години от рождението на Васил Петлешков

На 14 януари се навършиха 179 години от раждането на Васил Петлешков, и по този повод се обръщаме към историята, за да си припомним вдъхновяващия живот на този изключителен революционер и патриот.

Васил Петлешков е роден на 14 януари 1845 г. в Брацигово в семейството на Екатерина и Найден Велчеви. От ранна възраст се проявява като будно и любознателно дете. От самото начало на живота си, той показва изключителен ум и голям интерес към образованието.

Началото на Априлското въстание заварва Петлешков в Панагюрище, но той веднага се връща в Брацигово, за да организира въстанието там и в околните села. Проявява организаторски качества и голям героизъм при защитата на най-продължилото отбраняващото се селище.

Васил Петлешков е  разпитван и  измъчван, поставен между два огъня, където изгорял жив в страшни мъки. Неговият героизъм и саможертва, са думите му: „Сам съм – други няма. Аз водих, аз заповядах, други не търсете“, изречени между пламъците, които винаги ще поддържат националното самочувствие на всеки българин.

Днес ОУ “Васил Петлешков” отбеляза деня с рецитал пред паметника на революционера в Цар Симеоновата градина.

С поклон и възхищение към Васил Петлешков – истински български герой!

Posted in Новини.