178 години от рождението на Васил Петлешков

На 14 януари се навършват 178 години от рождението на революционера Васил Петлешков. Едно от имената, на които Майка България дължи свободата си днес.

От рано младият Васил се отличава с характер, будност и несломим дух, дори и пред поробителя. Отдаден на каузата за народната просвета през 1874 г., създава читалище „Трендафил“, на което той е председател и завещава личната си библиотека.

Началото на Априлското въстание заварва Петлешков в Панагюрище, но той веднага се връща в Брацигово, за да организира въстанието там и в околните села. Проявява организаторски качества и голям героизъм при защитата на най-продължително отбраняващото се селище.

След погрома на въстанието Васил Петлешков е  разпитван и  измъчван, поставен между два огъня, където изгорял жив в страшни мъки. Неговият героизъм и  саможертва, думите му: „Сам съм – други няма. Аз водих, аз заповядах, други не търсете“, изречени между пламъците, винаги ще поддържат националното самочувствие на всеки българин.

В навечерието на рождението на нашия патрон училището ни отбеляза този ден с рецитал пред паметника на революционера в Цар Симеоновата градина. С гордост и признателност бяха припомнени живота и делото му. А стихотворението „Отечество любезно, как хубаво си ти“, както и химнът на училището, по неподправен начин внесоха дух на патриотизъм в учители и ученици.

Пред паметника на Петлешков традиционно бе поднесен и венец.

 

Posted in Новини.