Седмица, посветена на народните будители в ОУ ”Васил Петлешков”

Учениците с голямо желание и интерес се включиха активно във всички планирани дейности в седмицата на будителя в ОУ “Васил Петлешков”

 

Учениците от първи и четвърти клас подготвиха рецитал, посветен на празника. Второкласниците научиха за делата и приноса на Добри Чинтулов, Неофит Рилски, Васил Априлов и други велики българи. Упражниха краснописа си, като преписаха техни произведения. Третокласниците пък отбелязаха Деня на будителите, рисувайки техни портрети. Учениците написаха кратко съчинение на тема “Моят будител е…”. Изработиха съвместно със своите родители проекти, свързани с предстоящия празник, представиха ги пред съучениците си, след което украсиха фоайето на училището с тях. Учениците рецитираха и пяха,  проведоха интервюта с част от учителите на  ОУ ”Васил Петлешков”, търсейки гледната точка на съвременния будител.

Четвъртокласниците изработиха книги с образите на някои народни будители. Така си припомниха за делата на великите: Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Кирил и Методий и др. Едновременно с това учениците поканиха децата от 4-та подготвителна група от ДГ “Дружба” и им показаха какво е да си ученик. Бъдещите първокласници представиха рецитал, посветен на Деня на народните будители и изпълниха тематични песни. Получиха подаръци и бяха поздравени  за положения труд и старание.

Петокласниците от групата за ЦОУД подбраха портрети на български революционери и просветители и успяха да претворят техните образи върху белия лист, като най-добрите художници успяха да постигнат удивителна прилика с оригиналните портрети на народните будители.

Голяма част от петокласниците взеха участие в организирана екскурзия до гр. Копривщица. Посетиха къщата музей на Любен Каравелов, в която разгледаха експозиция, разкриваща обстановката, в която са родени и отраснали двама велики българи – Любен и Петко Каравелови. Посетиха и къщите музеи на Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски.

Шестокласници почетоха предстоящия празник, като подготвиха рецитал по елегията на Любен Каравелов – “Хубава си, моя горо”, както и кратка историческа справка за едни от най-бележитите будители.

Posted in Новини.