НП Библиотеките като образователна среда

„Нека във всяка българска къща да има по някоя българска книга – хубава книга, която и да била, от когото и да е. Тя може да бъде една вещ, но може да стане и една светиня.“ – Йордан Йовков

Учениците от 7.б клас посетиха библиотеката на Читалище „Захари Стоянов“, за да отбележат 140 годишнината от рождението на Йордан Йовков, което беше запланувано като дейност за модул „Библиотеките като образователна среда“ по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Но дистанционното обучение не позволи да се осъществи това на 9 ноември 2020 година. Днес като финален акорд на знанията за разказа на Йовков „По жицата“ направиха това в храма на книгата, където най-напред научиха за библиотечния фонд, речниците и справочниците, разположението на книгите в библиотеката. Оказа се, че Йордан Кушлев е редовен читател, както и Ангел Пенев.

След беседата с библиотекаря, учениците се настаниха в залата за разговори, където Божидар Семерджиев представи по особено оригинален начин биографията на Йордан Йовков и разказа интересни и любопитни подробности. Всички харесаха документалния филм на БНТ – „140 години от рождението на Йовков“, който ги пренесе в музея в Жеравна.

Безспорно Йордан Йовков заслужава трайното присъствие в сърцата на учениците, защото той не само че обогатява българската литература със своето разностранно творчество, но им показва същността на българина. Когато говореха за личността и живота на Йовков, се вглеждаха и в произведенията му – разказите „Серафим“ и „По жицата“, които изучават, те са достатъчно истински и недвусмислени, за да добият представа както за твореца, така и за това какъв трябва да е светът, в който живеем. А именно такъв, какъвто той ни го представя – по-красив и хармоничен, по-обикновен, но по-истински. И ако следваме завета, който Йордан Йовков ни остави в творбите си, че красотата, добротата и милосърдието са ключът към един по-светъл и искрен свят, то нека да го използваме, за да сътворим този по-добър свят.

„Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек…“ ( Елин Пелин )

Детската писателка Лили Спасова зарадва учениците от 4.б клас с посещението си при тях. Книгата й „Ментолчо” е с номинация за наградата за детска литература „Бисерче вълшебно”. Днес тя им представи приключенията в книгата си „Уана. Една морска история“. С беседата си Лили Спасова даде радост и мъдрост на децата. Разказа им как пише своите книги, разказа им за детството си, за любимите си книги от детските години. Насърчи ги да четат, да предпочитат български автори. Сподели, че близо 170 съвременни писатели творят за децата, за да направят живота им по-красив и смислен. Детската книга на Лили Спасова „Уана. Една морска история“ стана част от Националната инициатива за насърчаване в детското четене на „Разказвачът на приказки“ и онлайн междучасието, както и проекта School is Cool, посветен на учебната 2020/2021 година и предизвикателствата, свързани с образованието днес и интензивното използване на технологиите.

Учениците от 4.б клас развълнувани задаваха много въпроси на авторката. Радваха се и ръкопляскаха на хубавите й думи. Изпратиха я с благодарности и си обещаха нови срещи с прекрасната мъдрост на словото!

Срещата с писатели е дейност от работата по  проекта „Библиотеките като образователна среда“ по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Благодарим на Константин-Кирил Иванов, „Разказвачът на приказки“, за съдействието и организацията на събитието.